Grzyby
Na początku lata i jesienią w lasach można
spotk amatorów grzybobrania. Znalezione
okazy stanowią dla nich powód do dumy. Są t
smacznym składnikiem dań i dodatkiem do
potraw. Poszczególne gatunki grzybów występują
zwykle przy konkretnych drzewach.
By zbierać grzyby, trzeba się na nich dobrze znać.
Muchomora czerwonego łatwo rozpoznać. Inne,
znacznie bardziej trujące grzyby, bywają podobne
do gatunków jadalnych.
Grzyby jadalne
Borowik szlachetny
Najbardziej ceniony przez grzybiarzy ze względu
na smak i aromat. Jego inna nazwa to
prawdziwek. Borowiki rosną pod świerkami,
sosnami lub dębami, ale najobficiej występują w
lasach iglastych.
Koźlarz babka
Potocznie nazywany kozakiem. Spotkamy go
najczęściej w lasach liściastych i mieszanych, pod
brzozami.
Maślak
Znajdziemy go wyłącznie pod drzewami
iglastymi, najczęściej sosnami i modrzewiami.
Maślaki maja lepką skórkę.
Opieńka
Występuje gromadnie, często w sporych
skupiskach. Rośnie na pniach i korzeniach
drzew.
Gołąbek
Wiele jego gatunków znajdziemy w lasach
liściastych i iglastych. Zwykle pojawia się licznie.
Gołąbki występują na wszystkich kontynentach.
Pieczarka polowa
Występuje na łąkach, polach i w lasach.
Pieczarkę z powodzeniem uprawia się na skalę
przemysłową. Ma nieznaczny smak, a zapach
anowy.
Podgrzybek
Rośnie w lasach iglastych i mieszanych. Jest
cenionym grzybem, chodź smakiem ustępuje
borowikowi. W surowym stanie jest trujący!
Pieprznik jadalny
Znany jako kurka. Często występuje pod
świerkami, wśród chów. Pojawia się w lasach już
na początku lata. Rośnie w skupiskach.
Czubajka kania
Lubi miejsca oświetlone, dlatego można ja
spotkać na skraju lasy lub polanie. Do jedzenia
nadają się tylko kapelusze kani.
Hubiak pospolity
Gatunek wieloletni. Występuje przez cały rok, na
pniach starych, osłabionych drzew liściastych, w
szczególności buków lub brzóz. Jest bardzo
częsty. Można go spotkać we wszystkich typach
lasów, również w nadrzecznych łęgach, gdzie
występuje na topoli.
Purchawica olbrzymia
Purchawica olbrzymia występuje w rzadkich lasach,
parkach, ogrodach, na łąkach i pastwiskach, w przydrożnych
zaroślach, a nawet w ogródkach
przydomowych, gdzie może być łatwo hodowane.
Najczęściej rośnie na glebach wilgotnych i żyznych,
bogatych w azot lub zakwaszonych. Zdarza się, że
potrafi wyrastnawet na wysypiskach śmieci.
Najczęściej pojawia się pojedynczo, czasem można ją
znaleźć w mniejszych grupach, ale jest to widok
naprawdę rzadki.
Grzyby trujące
Muchomor czerwony
Dla człowieka jest trujący, chodź ze względu na
jego charakterystyczny wygląd, do zatruć
dochodzi rzadko. Dawniej używano
muchomorów
do tępienia much- stąd nazwa grzyba.
Muchomor sromotnikowy
Jest jednym z najbardziej trujących grzybów w
Polsce. Śmiertelne zatrucie me spowodować
już jeden średni okaz. Przez niedoświadczonych
grzybiarzy bywa mylony z gąską i gołąbkiem oraz
czubajką kanią.
Tęgoskór pospolity
Nazywany także purchawką kartoflaną.
Przypomina ziemniaka, a nadepnięty wybucha i
rozsiewa pyliszawartość. W większych
ilościach jest trujący.
Krowiak podwinięty
Pojawia się latem we wszystkich rodzajach
lasów. Dawniej uwany za jadalny. Okazało się
jednak, że w większych ilościach może być
bardzo szkodliwy.
Lisówka pomarańczowa
Nazywana fałszywą kurką, bo jest do niej bardzo
podobna. Ma jednak cieńszą nóżkę i bardziej
intensywny, pomarańczowy kolor.
Goryczak żółciowy
Przypomina borowika szlachetnego i kozaka. Nie
jest trujący, ale nie nadaje się do jedzenia,
ponieważ jest bardzo gorzki. Nawet kawałek
goryczaka potrafi popsuć smak potrawy.
Jadalny, ale pod ochroną!
Smardz
Smaczny grzyb jadalny. W Polsce, niestety,
bardzo rzadki. Z tego powodu objęty jest ścisłą
ochroną gatunkową i nie wolno go zbierać.
Pojawia się w lasach już wiosną.
Budowa grzyba
Porosty
Są bardzo rozpowszechnione, występują niemalże na wszystkich długościach i
szerokościach geograficznych. Na terenach o dobrych warunkach wegetacji
roślinnej porosty są rzadkie – są bowiem zagłuszane przez szybciej rozwijające się
rliny. Najbardziej widoczne są na terenach o ciężkich warunkach środowiskowych
z ubogą roślinnością – w tundrze, na pustyniach, stepach, wysoko w górach, na
skałach. Zasięg pionowy porostów sięga od poziomu morza aż po najwsze
szczyty, brak ich tylko na obszarach pokrytych wiecznym śniegiem i lodem.
Główną cechą porostów umożliwiającą im życie w nieprzyjaznych dla roślin
warunkach jest ich poikilohyndryczność, czyli zdolność do przetrwania w
warunkach braku wody. Przy braku wody następuje u nich zatrzymanie czynności
fizjologicznych i przechodw stan uśpienia, po pojawieniu się wody wznawiają
swoje czynności życiowe. Wytrzymują także bardzo niskie i wysokie temperatury,
zalewanie słoną wodą morską oraz duże dawki promieniowania.
Porosty są organizmami pionierskimi, porastającymi nawet tak nieprzyjazne dla
rlin siedliska, jak skały wapienne, granitowe i inne, beton, cegła, zaprawa
murarska, dachówka, eternit.
Budowa porostu
Dziękuję za uwagę
Anna Kowalska