Penicylina
Alexander Fleming
Alexander Fleming
Alexander Fleming szkocki bakteriolog i lekarz. Laureat Nagrody
Nobla w dziedzinie medycyny.
Data i miejsce urodzenia: 6 sierpnia 1881, Darvel, Wielka Brytania
Data i miejsce śmierci: 11 marca 1955, Londyn, Wielka Brytania
Nagrody: Nagroda Nobla w dziedzinie fizjologii lub medycyny, John
Scott Legacy Medal and Premium, Albert Medal
Żona: Amalia Fleming (od 1953 do 1955), Sarah Fleming (od 1915
do 1949)
Dzieci: Robert Fleming
Wykształcenie: Imperial College London, Saint Mary's Campus
(19031906), Kilmarnock Academy, University of Westminster
Życiorys
W 1928 podczas porządkowania laboratorium oraz usuwania zanieczyszczeń z naczyń
Fleming zauważył rosnącą na tej kolonii niebieskawą narośl (przypominającą pleśń), której
działanie wydawało się zabijać szkodliwe bakterie. Po kilku latach długotrwałych
eksperymentów odkrył penicylinę G, która działa silnie bakteriobójczo, a łagodnie dla
człowieka. Badania zostały jednak wstrzymane z powodu braku środków finansowych. W
czasie wojny przeniósł się do Stanów Zjednoczonych Tam Uczęszczał do Loudoun Moor School,
Darvel School i Kilmarnock Academy, po czym przeniósł się do Londynu na politechnikę, którą
ukończył w 1897. W 1901 został spadkobiercą dużego majątku i za namową brata podjął studia
medyczne w szkole w Londynie. Początkowo zamierzał zająć się chirurgią, ale znajomi namówili
go by przyjął pracę w grupie badawczej Almrotha Wrighta, gdzie zainteresował się
bakteriologią. W chwili wybuchu I wojny światowej w 1914 został jako kapitan członkiem
Korpusu Medycznego Brytyjskiej Armii Królewskiej. Tam zwrócił uwagę na dużą liczbę zgonów
żołnierzy z powodu zakeń. Kiedy skończyła się I wojna światowa, Fleming powrócił do pracy
w Szpitalu Świętej Marii.
kontynuować swoją pracę badawczą. W 1945 otrzymał Nagrodę Nobla w dziedzinie medycyny,
razem z Howardem Floreyem i Ernstem Chainem, którzy zdołali wyizolować odkrytą przez
niego substancję.
Słynnym jego powiedzeniem było: „To natura wyprodukowała penicylinę, ja ją tylko odkryłem”.
Resztę życia Fleming przepracował w Szpitalu Świętej Marii. W 1943 został wybrany członkiem
Towarzystwa Królewskiego, rok źniej otrzymał tytuł szlachecki. W 1948 nadano mu tytuł
Profesora Bakteriologii Uniwersytetu Londyńskiego.
Alexander Fleming
Penicylina
Penicylina to antybiotyk, którego zastosowanie
zrewolucjonizowało leczenie chorób zakaźnych. Jest
to substancja wytwarzana przez grzyby z gatunku
pędzlaków, wykazująca silne działanie
bakteriobójcze. Wyróżnia się penicyliny naturalne
(np. Debecylina, V-cylina), penicyliny
półsyntetyczne (np. metycylina, amino penicyliny,
karboksypenicyliny) i penicyliny skojarzone z
inhibitorami ß-laktamaz (np. amoksycylina z
kwasem klawulanowym).
Penicylina- właściwości i działanie
Penicylina zatrzymuje proces tworzenia się ścian bakterii, dzięki czemu
te nie mogą się namnażać i giną. Dlatego penicyliny są stosowane w
leczeniu chorób na tle bakteryjnym. W zależności od rodzaju penicyliny
działają na określone grupy chorób. Penicyliny naturalne, będące
produktami pleśni, zwalczają głównie bakterie gram-dodatnie jak
gronkowce, paciorkowce, laseczki beztlenowe i pneumokoki oraz
niektóre bakterie gram-ujemne. Działają więc na takie choroby jak:
angina, zapalenie płuc, zapalenie zatok obocznych nosa, zapalenie
migdałków, powikłania ropne po zabiegach, kiła, rzeżączka. Stosowane są także w
profilaktyce choroby reumatycznej. Penicyliny
półsyntetyczne zwalczają paciorkowce, pneumokoki, dwoinki rzeżączki,
bakterie odpowiedzialne za boreliozę, bakterie Escherichia Coli,
Salmonella. Penicyliny skojarzone z inhibitorami β-laktamaz mają najszersze
spektrum działania przeciwbakteryjnego.
Penicylina- przeciwwskazania i
najczęściej występujące skutki uboczne
Penicylina nie może być stosowana u osób wykazujących nadwrażliwość na tę
grupę antybiotyków, jak i u osób na nie uczulonych. Przeciwwskazana jest również
przy uczuleniu na cefalosporyny, ponieważ może wystąpić alergia krzyżowa.
Szczególną ostrożność należy zachować w przypadku chorób o podłożu
alergicznym, przy astmie oskrzelowej, niewydolności serca lub nerek, a także u
osób zażywających leki moczopędne lub zawierające potas.
Jak wiele innych antybiotyków, również penicyliny mogą wywołać działania
niepożądane. Najczęściej występującymi są dolegliwości ze strony układu
pokarmowego – nudności, wymioty, biegunka, zapalenie jelita grubego czy nawet
zapalenie wątroby. Często mogą pojawiać się także wysypki w postaci pokrzywki,
mogą również wystąpić dreszcze, bóle stawów, obrzęki. Obserwowano również
wstrząs anafilaktyczny, dlatego osoby z nadwrażliwością na ten antybiotyk nie
powinny go przyjmować. Penicylina może powodowdolegliwości ze strony
układu krwionośnego: niedokrwistość, leukopenia, neutropenia, zaburzenia
krzepnięcia. Ze strony nerek przy dużych dawkach może wystąpić nefropatia lub
śródmiąższowe
Objawy penicyliny
U osoby uczulonej na penicylinę po jej przyjęciu
mogą pojawić się m.in. rumień i świąd skóry,
katar, problemy z oddychaniem, nudności, nagły
spadek ciśnienia, a nawet zapaść. W związku z
tym w przypadku uczulenia na penicylinę należy
powiadomić lekarza lub farmaceutę wydającego
lek.
Penicylina
Dziękuję z uwagę
Anna Kowalska